Wijnen in de feestmaand
- Lucia Kortekaas
- 2 dec
- 5 minuten om te lezen
De feestdagen zijn hét moment om te genieten van goed gezelschap, heerlijk eten en een passende wijn. De juiste wijnkeuze versterkt de smaak van het gerecht en tilt de beleving naar een hoger niveau. Aan de andere kant ben ik ook altijd een voorstander van 'drinken wat je lekker vindt'. In deze blog deel ik praktische tips om de juiste wijnkeuze te maken voor specifieke gerechten en in elk gezelschap. Veel plezier met het lezen van deze blog met hier en daar een knipoog. Zo serieus hoeft wijn namelijk niet te zijn ;-)
Aperitief:
Nou, dit is een inkopper: mousserend natuurlijk! Laat ik die nou volop in het assortiment hebben in allerlei soorten, maten (Magnums zijn zó feestelijk!!) en prijsklasses. Kies een Prosecco/Spumante als je het lekker fruitig en toegangelijk wilt hebben. Een fijne 'basis' Cava kan ook. Mag het ietsje droger en complexer? Kies dan voor een Crémant of uiteraard een Champagne. Een alcoholvrij alternatief is een Sparkling Tea: lekker opwekkend en fris. Geen liefhebber van mousserend? Kies dan voor een lichte witte wijn of rosé.
Bij lichte en frisse voorgerechten:
Tonijn tataki, céviche, zalmtartaar, gamba's, carpaccio van groenten.. Ik hoor ze vaak! Hier kies je het beste ook een wijn met frisse zuren. Denk aan een Sauvignon blanc, droge Riesling of Albariño.
Bij all time favorites zoals carpaccio en steak tartaar:
Hier passen het beste rode wijnen bij, zoals een lichtgekoelde Pinot noir, Sankt Laurent of Frappato. Ja maar Kim, ik heb daarna zeetong met truffel en als hoofdgerecht hertenbiefstuk, wat nu? Simpel; stap uit de comfort zone! Je kunt prima eerst een lichte rode wijn drinken, daarna een volle witte wijn en bij het hoofdgerecht een stevige rode wijn. Als je dat niet aandurft kun je bij dit voorgerecht ook kiezen voor een rosé of een Chardonnay zonder houtgebruik.
Bij warme "zwaardere" voorgerechten. Denk aan gebakken coquilles, risotto of paté. Dit soort gerechten hebben meer vet en romigheid in zich, dus het is goed om dat ook in de wijn te zoeken. Denk aan een houtgelagerde Chardonnay of Viognier. Bij paté of lever kun je het ook zoeken in de zoete hoek, zoals een Gewürztraminer of Sauternes.
Bij 'de tafel vol gerechten'.
Tante Clara maakt een carpaccio, oma een garnalencocktail, jij een Thaise pompoensoep en oom Henk zorgt voor broodjes met smeersels. Nog een klassieker: 'Wij gaan gourmetten met de schoonfamilie!' Allemaal heerlijk en gezellig, maar wat drink je bij al die verschillende smaken? Iets veiligs zoals Verdejo, Grüner Veltliner of Grauburgunder (Pinot gris/grigio) is een goede keuze als je voor witte wijn gaat. Wat rood betreft kun je kiezen voor een Tempranillo met iets houtgebruik, een Primitivo (achtige) of één van de rode bestsellers uit mijn winkel, omdat veel mensen dat lekker vinden. Of pas hier de 'drink wat je lekker vindt' toe: drinkt jouw gezelschap het liefst zware rode wijn? Lekker doen! Dat zal niet bij alles passen, maar als jullie daar toch niet al teveel waarde aan hechten, waarom zou je dan iets drinken wat je niet echt lekker vindt?
Vis als hoofdgerecht.
Hier kan ik een aparte blog over schrijven (misschien volgend jaar haha). Want hier kun je zoveel kanten mee op! Als je bij mij in de winkel komt, vraag ik altijd naar een gedetailleerde beschrijving van jouw gerecht. Dit is nodig, omdat de bereiding vaak leidend is. Voorbeeld: Kabeljauw. Als je deze stoomt in de oven met groene kruiden, tomaat en balsamico, zou ik een frisse wijn zoals een Sauvignon blanc uit de Loire adviseren. Maar als je het gratineert en daarbij een roomsaus serveert, ga dan juist voor een vollere wijn zoals een houtgelagerde Chardonnay of Chenin blanc. Oftewel: probeer in een wijn componenten te zoeken die ook in het gerecht zitten. Dus fris bij fris, romig bij romig. Easy ;-)
Ohja, rode wijn kan in sommige gevallen ook bij vis! Wat je vooral moet mijden zijn tannines. Die botsen met de eiwitten in de vis, waardoor je een bittere of metaalachtige smaak kunt krijgen. Een goede match is bijvoorbeeld Oosters bereide zalm van de grill met een lichte Pinot noir.
Vegetarisch
Als we het hebben over (koude) vegetarische voorgerechten met veel frisheid, zoek dan ook een wijn met frisheid. Bijvoorbeeld een Verdejo, frisse Chenin blanc of rosé.
Vegetarische curry's zijn heerlijk met een rijpe Pinot gris, off-dry Riesling of Gewürztraminer. Warme gerechten met paddestoelen zijn een perfecte match met Pinot noir vanwege de aardse tonen of een volle Chardonnay. Die gaan overigens ook goed samen met romige pasta's!
Tomaat in de hoofdrol? Kies een Sangiovese of Nero d'Avola uit Sicilië.
Licht vlees zoals kip en gevogelte
Ook hier geldt weer: de bereiding is vaak leidend. Gebraden kip, kalkoen of fazant gaat goed samen met een Pinot blanc, Pinot gris of Viognier. Maar drink je liever rood, ga dan voor een elegante rode wijn zoals Zweigelt of een soepele Merlot.
Rood vlees en wild zoals ree en hert
Overbodig, maar voor de laatste keer: de bereiding is leidend.
Omdat we het hebben over vlees wat rijk, intens en vaak vetter of smaakvoller is, kun je ook kiezen voor een krachtigere rode wijn. En daar heb ik heel veel mooie opties! Denk aan een houtgerijpte Cabernet sauvignon, een stevige Malbec, een Rioja Reserva of een volle Saperavi (Georgië).
Maak je een klassieke Beef Wellington met delicate ossenhaas en paddestoelen? Kies dan ook voor een delicate wijn zoals een Bordeaux. Terwijl het bij stoofvlees van ree/hert met een wildjus gerust wat steviger mag zoals die Rioja Reserva of Argentijnse Malbec.
Desserts & Cheese (is life)
Bereiding is lei.. geintje.
Bij desserts komt het vrij nauwkeurig als je een goede wijn-spijs wilt maken. Dit omdat je vaak een wijn nodig hebt die minstens zo zoet is als het dessert, of nog ietsje zoeter. In de winkel heb ik de hoek van Port en dessertwijnen opnieuw ingericht om jouw keuze iets makkelijker te maken. Desserts op basis van fruit, yoghurt of bavarois vragen om frissere dessertwijnen dan bijvoorbeeld een chocolademousse. Tip: check eerst bij je gezelschap of ze überhaupt van dessertwijn houden. En schenk kleine glaasjes, dit is vaak al voldoende.
Bij een kaasplankje zit je met Port bijna altijd goed, maar alternatieven heb ik ook. Ik adviseer vooral graag Tawny stijlen, want deze kun je eenmaal geopend gerust nog een paar maanden bewaren!
Meer tips van Kim:
Het is maar 1x kerst, dus pak lekker uit! Kies bijvoorbeeld een Magnum als je met een groter gezelschap bent. Of ga voor die wijn van een paar eurootjes meer. Merkt tante Clara niks van als je haar een tikkie stuurt.
Drink niet teveel verschillende wijnen in een menu. Kook jij 9 gangen? Dan kan ik je vast en zeker 9 verschillende wijnen adviseren, maar 5 kan ook. Het is geen wijn-spijs wedstrijd. Neem liever de tijd om goed te genieten van die zorgvuldige selectie.
Behandel de wijnen op de juiste manier. Schenk ze op de juiste temperatuur. Karaffeer een wijn die wel wat extra lucht kan gebruiken. En schenk de rode wijn liever iets te koud dan te warm, want warm wordt ie wel als je glas naast de gourmet pannetjes staat te dampen.
Geniet met mate. Sinterklaas, kerstborrels, kerstbrunch/lunch/diner, oud&nieuw. Het is een pittige maand voor onze lever. Ik heb ook leuke alcoholvrije alternatieven in het assortiment voor als je het wat rustiger aan wilt doen :-)
Laatste tip: Kom gewoon lekker neuzen in de winkel. Ik (Kim) en mijn hulptroepen staan voor je klaar om een mooie selectie te maken!
Ohja, toch wel 9 wijnen bij je menu? Bring it on.
Vino Veno – de juiste wijn voor elk moment.



Opmerkingen