Tips voor herfstwijnen
- Lucia Kortekaas
- 9 okt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 10 okt
Ook al kikt ie er zacht in; de herfst is begonnen!
Het leuke daaraan is, is dat ik altijd een duidelijke verandering zie in de verkoop van wijnen. De rosé gaat voor een groot gedeelte in de uitverkoop (rosé kun je overigens prima het hele jaar drinken, maar dat terzijde 😉 ) en ook de lichte witte wijnen blijven liggen.
De verkoop van rode wijnen schieten omhoog en qua wit gaan we ook een andere kant op.
Ik noem de witte wijnen voor dit seizoen ‘comfort’ wijnen:
Wijnen met iets lagere zuren, een bepaalde zachtheid en soms wat houtlagering.
Nou ken ik genoeg mensen die zeggen: voor mij geen hout gelagerde Chardonnays want dat vind ik te zwaar/vol/vet. Snap ik heel goed, maar gelukkig is er meer dan dat.
Als jij over het algemeen van frisse witte wijnen houdt, maar toch eens iets anders wilt drinken dan heb ik genoeg tips. Wijnen gemaakt van de Viognier, Chenin blanc, of een rijpe stijl Grüner veltliner zonder houtgebruik óf minimaal houtgebruik.
Bij dit soort wijnen heb je iets meer body dan bijvoorbeeld een sauvignon blanc.
Gezien het pompoen seizoen zit je met dit soort wijnen ook goed!
Houd jij wel van volle, houtgelagerde wijnen? Dan heb je bij Vino Veno genoeg keuze aan
houtgelagerde Chardonnay, waar hieronder een aantal favorieten staan. Maar het is natuurlijk ook leuk om iets anders te proberen, zoals een houtgelagerde Sauvignon blanc. Of kies voor een blend van Chardonnay en Viognier, waar juist de Viognier de houtlagering krijgt.
Domaine astruc chardonnay/viognier (binnenkort online, al te koop in de winkel)
Vraag je aan mij: Wat zijn de beste rode druivenrassen voor de herfst? Dan zeg ik Pinot noir en Nebbiolo! Deze passen beide namelijk perfect bij het paddestoelen seizoen, maar ook bij wat lichtere wild gerechten. Een aanrader is één van mijn favorieten, de Langhe Rosso van Ghercina. Door de toevoeging van de druiven Dolcetto en Barbera zijn de tannines iets zachter. Andere opties zijn
Bovenste wijnen zitten in de elegante hoek, maar je kunt gerust ook wat stevigers drinken. Bij wildgerechten zoals ree of hert. Of om lekker zo van te genieten voor de haard (stukje oude kaas erbij? 🤤 ). De Castiberri Crianza is een persoonlijke favoriet, terwijl de Mario Conte Appassimento bij velen van jullie al favoriet is!
En zoek je een keer iets verrassends, dan is deze stevige Cabernet franc uit Zuid-Afrika absoluut een aanrader!
Mario Conte Appassimento (binnenkort online, al te koop in de winkel)



Opmerkingen